İSKELELERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Küçük ihmal kaynaklı hatalardan büyük iş kazalarına engel olmak maksadıyla iskele kurulumu ve denetimi çok büyük önem arzetmektedir. İskele kurulum zorunluluklarını yerine getirerek ve güvenli çalışma yöntemlerini uygulamamız çok büyük önem arzetmektedir.
İskeleler yatkılı uzman ve yetkili şahısların denetiminde kurulur, sökülür ve değiştirimesi sağlanır.
İskelelerde daha emniyetli ve verimli çalışabilmek ve can güvenliğini sağlamak için öncelikle iskele tüelerini ve kurulum esaslarına bir bakalım.
İSKELE ÇEŞİTLERİ
- HAREKETLİ ÇALIŞMA İSKELELERİ:
Üreticinin hazırladığı kurulum kılavuzundaki tavsiyelere ve zorunluluklara göre hareketli iskele kurulup can güvenliği sağlandıktan sonra kullanılmalıdır. İskelenin kaldırabileceği maksimum yük miktarını belirleyip yük sınırına göre iskeleyi kullanmalıyız. İskele patformuna çıkışlarının güvenilir olması için iç merdivenler tercih edilmeli, yüksekten düşmeleri önlemek için ise 50- 100 cm ara ile ve yanlardan düşmeyi önlemek için yine yan korkuluklar yapılmalıdır. İskele tekerleklerini iskeleyi kullanmaya başlamadan evvel fren kollarıyla sabitleyerek hareket edip etmediğini kontrol etmeliyiz. İskeleyi hareket ettirmeden evvel üzerinde olan malzemelerin aşağıya düşmesine engel olacak olan güvenlik tedbirlerini alınız. Hareketli iskeleleri kullanmaya başlamadan evvel yıkılma ve devrilmeye karşı güvenilir bir yolla sabitlemek zorundayız.
2 . KORUMA İSKELERİ:
Olumsuz şartlarda yapılan çalışmalarda , çalışanları korumak maksadıyla korunma iskelelerini kullanırız. Düşme kenarı ve iskele zemini arasındaki en yüksek mesafe farkı 3.0 m’ den fazla olmama şartını sağlayıp, zemin genişliği ise düşme mesafesine göre 0.9 m olacak biçimde düzenlenir.
Eğik yüzeyler ve çatlardaki yapılacak olan çalışmalar için koruma iskelelerin kurulumu gerçekleştirilir.
3.CEPHE İSKELELERİ:
İskelelerin taşıyıcı elemanlarının kaymasını ; taşıyıcı yere sabitleyip , kaymaz malzeme ile sabitlenir. İskele platformları normal kullanımda, elemanları hareket ettirmeyecek bir biçimde kurulumu yapılır. İskele platformunun taşıyıcı elemanları ve dikey korkulukların arasında bulunan düşmeye mehel verebilecek tehlikeli boşluklar kapatılmalıdır. İskele platformlarının tüm iskele katmanlarına iskele platform kaplama malzemeleriyle doldurma işlemi yapılır. İskele platformlarına ulaşılması için iskele içine merdiven düzeneği meydana getirilir. İskele merdivenlerinin yükseklik ve enleri iskelelerin şekline göre ayarlama yapılabilecek konumda düzenlenir. Her merdiven iskele kollarıyla güçlendirilir.
4.MOBİL İSKELELER:
Aşırı yüklemeden her daim kaçınmak şartıyla , yeterli dayanıklılık ve uygun malzemeden imal edilmesi koşuluyla mobil iskelelerin ayakları yada taşıyıcı orta kirişler ek yapılmadan düzgün ve dayanıklı olarak zemine yerleştirilmelidir. İskeleler çapraz bağlantı ekipmanlarıyla sabitlenip, düşme riskini önlemek maksatlı korkulukları yerleştirip , merdiveni ise yalnızca çalışanın çalışma platformuna ulaşabilmesi için kullanmasını amaçlamalıyız.
5.KONSOL İSKELELER:
Konsol mesafesinin ve konsol taşıyıcı elemanlarının gerekli statik hesaplamaları yapıldıktan sonra , çalışma platformunun tam dolu olarak ve güvewnli bir şekilde düzenlenmesi yapılır. Konsol iskelenin kayma ve devrilme ve yıkılmalara karşı güvenli olmasına önem verilir. Gerekli güvenlik tedbirleri ve düzenlemeleri yapılırak can güvenliği sağlanır.
Konsolun bacaklarını duvar açıklıkları varsa tahta kirişlere yada çelik taşıyıcılara destek verdirilir. Çalışma platformu çevresinde düşme tehlikelerine karşı korkuluk düzenekleri yerleştirilir. Geçme kancalarının çıkma ihtimaline karşı güvenli olabilmesi konusunda ehemmiyetle kontrol edilir. Konsol iskelelerde kesin suretle malzeme depolanmasına müsade edilmez.
6.ASMA İSKELELER:
Makine, vinçler ve teçhizatları asma iskelerin hareketini oluşturur. Bu makinalar kullanım için gerekli ehliyeti ve eğitimi almış yada bu eğitimi sertifikalandımış , gerekli donanıma sahip yetkili elemanlarca kullanılmalıdır.
Asma iskeleleri geri ileri, sola sağa hareket ettirmeden asılı kalacak bir şekilde tespit yaparak iskeleyi, işletme talimatlarına ve mühendislik statik hesaplamalarına uygun bir şekilde yerleştiriniz. Kullanılacak çengel, kanca ve benzeri tutucu, taşıyıcı ekipmanların ve elemanların ağızlarını güvenlik mandalı veyahut güvenliği sağlayacak ekipmanla kapatırız.
Tüm kaldırma araçları rutin bir şekilde çalışma evvelinde, operatörleri aracılığıyla can güvenliğinin sağlanması amacıyla kontrol edilmelidir.
Asma iskeleler uygulanacak işe göre en ağır yüklemeye dayanıklı ve sağlam olması ön koşuldur. İskelenin üstündeki malzeme ve ekipmanların düşmesini önlemek için duvara olan mesafesi uygun bir şekilde ayarlanması sağlanmalıdır. Kenar korkuluğu bulunan asma iskeleler tercih edilmesi gerekir. Bu iskelelerde kullanacak olduğunuz halatlar somon ve civatalar vasıtasıyla sabit bir şekilde bağlanır. Elektrik kaynak işlerinde topraklaması daha önceden yapılmış sepetler zorunludur. Çalışma sepetlerinde yeni tip paraşüt tipi emniyet kemeri bulundurmak zorunludur. Paraşüt tipi emniyet kemerinin sabitlenmesi için güvenlik halatı sağlam ve dayanıklı bir yapıya can güvenliğini sağlayarak sabitlenir.
İSKELE SÖKÜMÜ
İskelelerde söküm her zaman en yukarı bölümden başlayıp, iskelenin bina bağlantı noktaları , iskele elemanlarının ve ekipmanların alınmasından sonra en tepeden aşağıya doğru sırasıyla sökülür. Sökülen malzemeler doğrudan aşağıya atılması can güvenliği için çok tehlikelidir ve asla yapılmamalıdır. Bu sebeple uygun iki noktadan düzgün bir şekilde bağlayarak dengeli bir biçimde aşağıya inmesi sağlanır ve uygun ve güvenli bir zeminde gerekli düzenleme yapılarak yerleştirilir.
Söküm işleminlerine başlamadan evvel hangi nedenle olursa olsun iskelenin takviye ve çaprazlardan hiçbir şekilde bağlantı elemanı alınmamalıdır. İskele sökümüne başladıktan sonra iskele parçalarının indirilmesi maksadıyla aks (iki dikme arası korkuluk ) ın alınması dikkatli bir şekilde yapılır
Leave A Comment